За година, благодарение на проекта Земите и горите на орела Проектът

...
За година, благодарение на проекта Земите и горите на орела Проектът
Коментари Харесай

Открити са 17 нови гнезда на малък креслив орел

За година, с помощта на плана " Земите и горите на орела "  
" Проектът „ Земите и горите на орела “ е извънредно значим за всички нас, тъй като той спомага за опазване на биоразнообразието в горите ни, а това е приоритет освен за работещите в бранш " Гори ", само че и за цялото ни общество. С реализирането му ще стигнем до по-голям кръг от хора, тъй като пандемията накара всички ни да се замислим върху процесите в природата и опазването на типовете. Опитът, който имат специалистите може да се разгърне по-нататък във времето, с помощта на този план, тъй като виждам, че работещите по „ Земите и горите на орела “ дават сърце и душа, с цел да осъществят задачите си ", това сподели при откриването на шестото съвещание на надзорния комитет на плана изпълнителният шеф на ИАГ инж. Стоян Тошев.

Той добави, че благодари на всички, които досега са работили по плана, тъй като това е едно нелеко начинание, което в последна сметка ще донесе задоволство освен на работещите по него, само че и на цялото общество.

Обществото счита, че има и доста отрицателни трендове в бранша ни, само че нашата цел е да вървим в вярната посока, да покажем че всичко е в положителни ръце и вършим верните неща за горите, дивеча и всичко обвързвано с природата. Нека хората да бъдат наш коректив, с цел да се развиваме и да бъдем по-уверени във всяка активност, като планове като този потвърждават, че ние сме положителни стопани и всичко, което вършим за горите е вярно, съобщи инж. Тошев.

Новият началник на плана инж. Росен Райчев добави, че с помощта на „ Земите и горите на орела “ могат да се извлекат поучения за бъдещи дейности, за работа при други планове, само че и във всекидневната активност на горските.

Шестото съвещание на надзора продължи с показване на постигнатото досега.  Инж. Николай Василев-главен специалист в ИАГ обърна изключително внимание на дейностите, по които са надхвърлени авансово заложените предстоящи резултати. Ваня Рътарова изясни пред сътрудниците си, че с помощта на плана тази година са открити нови 17 гнезда на дребен писклив орел, като разпознатите все още са 164 птици.

Това подрежда страната ни на едно от челните места по запазване на типа в Европа, разяснява Рътарова. Тя сподели още, че типът към този момент се познава от горските и те ще продължат дейностите по опазването му и след привършване на плана. Като част от плана са сложени 5 фотокапана. Те са създали 141 985 фотоси, които оказват помощ на орнитолозите да схванат повече за типа, храненето и размножаването му. На 10 птици са сложени и предаватели, с цел да се следи и миграцията им.

Важна част от плана е и основаването на нови гори, които ще допринесат за увеличение на популацията на дребният писклив орел, изясни инж. Василев. И в двете предприятия, сътрудници по плана, плануваното ще бъде надхвърлено. Благодарение на „ Земите и горите на орела “ ще бъдат основани нови пояси, ще бъдат трансформирани иглолистни в широколистни гори и ще бъдат отгледани десетки декари по така наречен Саарландски способ. Работата на специалистите по плана продължи с изнесената среща на екипа за ръководство, като бяха регистрирани достиженията на всички сътрудници от ИАГ, Българско дружество за защита на птиците, СИДП и ЮИДП.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР